AIKUISTEN RYHMÄ

 
 

39 ASKELTA

Neljä näyttelijää - yli 40 roolia!

Patrick Barlown 2005 kirjoittama 39 askelta on John Buchanin romaaniin sekä Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva 1930-luvulle sijoittuva jännityskomedianäytelmä .

Päähenkilö Richard Hannay tapaa salaperäisen kauniin naisen teatterissa ja tarjoaa tälle yösijaa. Naista jahtaa kansainvälinen salainen agentti, joka on saamaisillaan käsiinsä huippusalaista tietoa ilmapuolustuksesta. Hannay sotkeutuu agenttirinkiin ja joutuu syytetyksi murhasta, jota hän ei ole tehnyt. Alkaa huima pakomatka, jossa Hannay yrittää todistaa syyttömyytensä, mutta salainen agentti on aina askeleen edellä.

Mikä tai mitä on 39 askelta?

Ohjaus: Maria Telén
Tuotanto: Mäntän Uusi Teatteri Rooleissa: Pertti Heinonen, Tia Hienonen, Satu Kaijanniemi ja Laura Kytömäki

 

KAAOS (2022)

Kolme naista näyttämöllä – 11 roolia – tuloksena Kaaos.

Puolitoista tuntia tragikomediallista menoa jossa seurataan kolmen ystävyksen puolen vuoden arjen elämänmenoa.

Pääosissa ovat opettaja Sofia, toimittaja Emmi ja hänen siskonsa terapeutti Julia. Ihmissuhteet kärjistyvät ja kriisiytyvät, kun Sofia alkaa pelastaa kyläkouluaan, Emmi parisuhdettaan ja Julia hoitaa rakkaudenkaipuutaan.

Mika Myllyahon käsikirjoitus Ryhmäteatterille vuonna 2008 puhuttelee tässäkin ajassa. Monitasoisesta tekstistä löytyvät teemat kuten ikääntymis- ja työpaineet, uupuminen, parisuhdevaikeudet, uskottomuus, mielenterveysongelmat, lapsuuden traumat, ongelmien tunnistaminen ja avun saaminen ajoissa ovat ajankohtaisia edelleen.

Haluamme nostaa esille myös jaksamista palauttavan toiminnan ja ystävyyden tukevan merkityksen, jotka kannattelevat vaikeuksissa. Tärkeää on voida kokea merkityksellisyyttä, olla hyväksytty ja tuntea olevansa rakastettu ja rakastaa.

Ohjaus: Merja Kääriäinen

 
huojuvafull.jpg

Huojuva Talo (2020)


Maria Jotunin klassikkoteos vuodelta 1935 on edelleen ajankohtainen kuvaus väkivaltaisen parisuhteen kehittymisestä ja siitä, miten se heijastuu myös lapsiin.

Heini Tolan dramatisointi Jotunin romaanista avaa syitä ja seurauksia ilman moralisointia - ihmistä ymmärtäen. Lea ja Eero Markun rakkaus muuttuu hiljalleen painajaismaiseksi väkivallan kierteeksi, josta poispääsy vaatii monenlaisia uhrauksia. Näytelmä on täynnä voimakkaita tunteita rakkaudesta vihaan, ilosta suruun ja toiveikkuuteen. Vaikka näytelmän aihe on synkkä, on Tola saanut dramatisointiinsa myös tervehdyttävää huumoria.

Ohjaus: Maria Telén
Sovitus: Heini Tola

 
49206629_10161281559595542_880595053049806848_n.jpg

Ukkosenjumalan poika (2019)


Suomalaisten muinaiset jumalat olivat jo pitkään olleet tohkeissaan siitä, että kristinuskon nimellä tunnettu pakanuus oli vallannut Suomen. Jumalat pitivät kokouksen ja päättivät lähettää Ukon poika Rutjan käännyttämään suomalaiset alkuperäiseen uskoon. Tapahtumat vyöryvät huikeata vauhtia, Suomen yli pyyhkäisee muutoksen aalto, jota julkinen valta, vihdoin asian tajuttuaan, katselee henkeään haukkoen…

Ohjaus: Janne Salminen
Dramatisointi: Jorma Kairimo
Juliste: Mikko Raima

 
runarjakyllikki_juliste.jpg

Runar ja Kyllikki (2018)


Runar ja Kyllikki on Jussi Kylätaskun tunnettu klassikko, joka on saanut alkuideansa yhdestä Suomen rikoshistorian suurimmista murhamysteerioista, Kyllikki Saaren murhasta.

Ohjaus: Janne Salminen

 
veriruusut_julle_netti.jpg

Veriruusut (2017)

Veriruusut -näytelmä kertoo kansalaissodan punaisista naiskaarteista ja on monilta osin dokumentaarinen. Tapahtumat sijoittuvat Valkeakoskelle, Tampereelle ja pakenevien punaisten kolonnaan Lahden tielle.…

Veriruusujen pääosassa on 15-vuotias arka ja tietämätön Sigrid. Hän hakeutuu Valkeakoskella paperitehtaalle työhön ja joutuu heti työnjohtajan ahdistelemaksi. Tehtaalla hänen sosiaaliset yhteytensä ja näköalansa kuitenkin laajenevat; Sigrid saa ystäväkseen reippaan Martan ja tutustuu myös tämän perheeseen. Kun punakapina ulottuu paikkakunnalle, perustetaan vallankumousiltamissa suurella innolla naiskaarti, johon myös Sigrid liittyy. Naiskaartilaisten kohtalo on lopulta kuitenkin kova.

Ohjaus: Janne Salminen

 
12495006_10156360333910542_2145268791804282549_n.jpg

Pesärikko (2016)

Orvokki Aution Pesärikko on vankka kuvaus eteläpohjalaisesta sielunmaisemasta. Perheen, suvun ja yhteisön paine on kuristava. Taustalla on salaisuuksien verkko, josta ei ääneen puhuta.

Ohjaus: Janne Salminen

 
ihmisten_kaupunki_juliste_netti.jpg

Ihmisten kaupunki (2015)

Heikki palaa synnyinkaupunkiinsa Mänttä-Vilppulaan Ihmeneloset-ryhmän kanssa. Ryhmän tehtävänä on kehitellä kaupungille osuva brändi. Ihmeneloset eli Heikki, Vivica, Tomi sekä Elsa saavat työssä avukseen persoonallisia kaupunkilaisia, jotka kertovat omat tarinansa Mänttä-Vilppulasta. Brändiä pohtiessaan Heikki tapaa tuttuja, tuntemattomia ja menneisyydenkin haamuja.

Ihmisten kaupunki on komedia, joka kertoo ihmisistä sekä kaupungista, sen rumista ja kauniista puolista.

Käsikirjoitus: Janne Salminen
Ohjaus: Maria Halminen.

 
ihmisen_osa_julle.jpg

Ihmisen osa (2014)

Kirjailija ostaa elämän 80-vuotiaalta entiseltä lankakauppiaalta Salme Malmikunnakselta. 7 000 eurolla saa paljon: Salme avautuu ja kertoo kaiken niin kuin hän sen haluaa muistaa. Miehensä Paavon puhumattomuuden, tyttärensä Helenan onnettomuuden, Maijan avioliiton ja Pekan menestyksen kaupallisella alalla. Mutta kirjoittaako kirjailija tarinan niin kuin on sovittu, ja malttaako hän olla kirjoittamatta siitä, mistä ei saa kirjoittaa? Ja kertooko Salme totuuden?

Ohjaus: Janne Salminen

 
pohja_kep.jpg

Kuin ensimmäistä päivää (2011)

Lepolan hoitokoti kamppailee tehokkuusvaatimusten kanssa. Väkeä vähennetään, työsopimusten jatkosta ei ole mitään takeita, ja jäljellä olevat ihmiset joutuvat tekemään entistä pidempiä vuoroja. Yhä useammin kaikki kaatuu heikoimman niskaan, ja yhä useammin se on Ritva, viisikymppinen perushoitaja, joka on koko ikänsä pitänyt huolta toisista ihmisistä. Hän yrittää parhaansa mukaan auttaa talon vanhuksia ja huolehtia kehitysvammaisesta pojastaan, mutta väsymys, työtoverien piittamattomuus ja epävarmuus tulevaisuudesta raatelevat häntä yhä syvemmältä. Kärsivällisinkään ihminen ei voi kestää loputtomiin.

 
alba_julle2.jpg

Bernarda Alban talo (2011)

Leskeksi jäänyt äiti varjelee kovalla kädellä viittä 20-40-vuotiasta tytärtään miesten houkutuksilta. Tyttäret puolestaan kilpailevat kylän komeimman nuorukaisen Pepe el Romano suosiosta, kun tämä pysähtyy talon ikkunan luo. Helteisenä kesäyönä tapahtumat saavuttavat traagisen lakipisteensä.

Ohjaus: Janne Salminen

 

VANHEMMAT NÄYTELMÄT

2009 Tää kaupunki nousee vielä (Janne Salminen)
2009 Harjunpää ja rakkauden nälkä (Janne Salminen)
2008 Hanna ja Kerttu (Janne Salminen)
2008 Jääkuvia (Janne Salminen)
2007 Turmiolan Tommi (Janne Salminen)
2006 Ulvova Mylläri (Janne Salminen)
2006 Maailmankaikkeuden nopein kello (Janne Salminen, yhteistuotanto Kuvataiteen ystävien kanssa)
2004 Loppiaisaatto (Janne Salminen)
2004 Niveljalkaiset (Janne Salminen)
200* Prinsessa ruusunen (Janne Salminen)
2003 Aina joku eksyy (Janne Salminen)
2002 Katu (Janne Salminen)
2002 Fedja-setä, kissa ja koira (Janne Salminen)
1999 Päivänsäde, minä ja menninkäinen (Janne Salminen)
1997 Kesäyön uni (Tuula Nauha-Oksman)
1996 Tangokuningas (Jorma Markkula)
1992 Miehen kylkiluu (Tuula Nauha-Oksman)
1991 Anu ja Mikko (Tuula Nauha-Oksman)
1990 Peräkylän profeetta (Tuula Nauha-Oksman)
199* Kultainen vasikka (Tuula Nauha-Oksman)
1989 Harjunpää ja ahdistelija (Olli Etelämäki)
1989 Pikkujättiläinen (Olli Etelämäki)
1988 Saari (Keijo Franck)
1987 Tohvelisankarin rouva (Keijo Franck)