Teatterin historia

Mäntän Uusi Teatteri on mänttäläinen harrastajateatteri, johon kuuluu tällä hetkellä noin 20 aktiivista jäsentä. Alkunsa tämä uusi teatteri sai tammikuussa 1987, kun kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Vilho Kauppisen tarmokkaasti ajama hanke kahden teatterin - Mäntän teatterin ja Mäntän työväen näyttämön - yhdistämisestä toteutui. Kauppinen toimi uuden teatterin puheenjohtajana vuoteen 1998 asti.

Ennen yhdistymistä oli pidetty useita kokouksia ja käyty tutustumassa esimerkiksi Valkeakosken ja Hyvinkään ammattijohtoisiin harrastajateattereihin. Kaiken kruunasi kaupungin varaama määräraha 100 000 markkaa johtaja-ohjaajan palkkausta varten. Johtajaksi nousi Keijo Franck, joka ohjasi ensimmäisenä vuonna Maria Jotunin näytelmän Tohvelisankarin rouva.

Vuonna 1989 uudeksi johtajaksi palkattiin Tuula Nauha-Oksman. Hän ohjasi esimerkiksi näytelmät Peräkylän profeetta, Anu ja Mikko, Miehen kylkiluu ja Poikani venäläinen vaimo. Kuuluisin kaikista hänen kautensa töistä on kuitenkin Mäntän valtuustosalissa esitetty Laulava Trappin perhe.

Nauha-Oksmanin toimikaudella myös kesäteatteritoiminta oli aktiivista. Tuolloin perustettiin lapsille suunnattu nukketeatteri Taikapapu sekä vuonna 1990 Runorentukaksi nimetty lausuntaryhmä, joka tekee 6-8 hengen ryhmänä vielä tänäänkin koosteita sekä yleisnäytöksinä että tilauksesta. Nukketeatteri Taikapapu toimi vuosina 1989-1998 ja sen ohjelmistoon kuuluivat muun uassa kaksoisnäytelmä Auringon muna ja Auringon maa vuonna 1990 sekä Pieni kananpoika vuonna 1993.

Vaikeuksien kautta voittoon

Vuonna 1994 Mäntän kaupunki joutui taloudellisista syistä irtisanomaan Tuula Nauha-Oksmanin. Näin MUT jäi ilman ammatillista johtajaa. Siitä huolimatta katsottiin tulevaisuuteen. Keväällä 1996 teatteri sai uuden ohjaajan freelancer Jorma Markkulasta. Hänen muistettavimpia ohjauksiaan on näytelmä Tangokuningas, joka kertoi Olavi Virran elämästä sekoittaen faktan ja fiktion keskenään.

Vuoden 1997 kesällä MUT:n ohjaajana toimi jälleen Tuula Nauha-Oksman, joka ohjasi Rusinniemen rannalla esitetyn William Shakespearen tekstiin pohjautuvan Kesäyön unen.

1990-luvun lopulla Mäntän uusi teatteri aloitti yhteistyön Mäntän työväenopiston kanssa. Puheenjohtajaksi nousi tuolloin Pertti Takanen ja vakio-ohjaajaksi Janne Salminen. Esitysten näytäntöpaikkana on toiminut pääasiassa Koskela-sali, mutta myös Pekilo sekä kesäteatteripaikkana Honkahovin puisto ja ranta-alue.

2000-luvulle siirryttäessä MUT on tehnyt näytelmiä aktiivisesti. Näitä ovat olleet esimerkiksi 15-vuotisjuhlanäytelmänä vuonna 2002 esitetty Jim Cartwrightin Katu ja samana vuonna esitetty Nikolai Gogolinin Reviisori. Vuonna 2004 ensi-iltansa saivat Reko Lundanin Aina joku eksyy, Molieren oppineita naisia, sekä Janne Salmisen käsikirjoittama näytelmä Niveljalkaiset, joka esitettiin Fedja-sedän, kissan ja koiran tapaan Honkahovin puistossa.

Pekilossa MUT on vuosien 2003-2006 aikana esittänyt näytelmät Romeo ja Julia ja Maailmankaikkeuden nopein kello. Vuonna 2006 esitettiin Arto Paasilinnan tekstiin pohjautuva Ulvova mylläri, Oscar Wilden Tärkeintä on olla Uuno ja vuonna 2007 Jorma Kairimon tekstiin pohjautuva näytelmä Turmiolan Tommi, sekä Rakas Mikael.

Tuoreimpia produktioita Mäntän uudelta teatterilta ovat Janne Salmisen ohjaama, Kristian Smedsin tekstiin pohjautuva näytelmä Jääkuvia, sekä paikalliseen ympäristöön keskittyvä kuvaus Last exit Louhela. Viimeisimpänä kesäteatteriesityksenä kesällä 2008 nähtiin Salmisen ohjaama Hanna ja Kerttu.

Mäntän uusi teatteri jatkaa perinteiden mukaisesti aktiivista teatteritoimintaa Mäntässä kahdenkymmenen jäsenen voimin ja pyrkii luomaan uusia mielenkiintoisia produktioita myös tulevaisuudessa.

(2010)